Ljubljana bo gostila 17. Evropski kongres o katalizi leta 2027

Ljubljana, 6. avgust 2024 – Na sestanku sveta Evropske federacije katalitskih združenj (EFCATS), ki je potekal 17. julija v Lyonu, Francija, je bila potrjena kandidatura Slovenije in Avstrije za organizacijo 17. Evropskega kongresa o katalizi (EuropaCat) leta 2027. Kandidaturo so uspešno predstavili Nataša Novak Tušar in Albin Pintar s Kemijskega inštituta ter Günther Rupprechter s Tehniške univerze na Dunaju (TU Wien, Avstrija).

EuropaCat 2027 kongres, največji dogodek v Evropi s področja katalize, bo potekal od 29. avgusta do 3. septembra 2027 v Cankarjevem domu v Ljubljani. Kongres bosta organizirali Sekcija za katalizo pri Slovenskem kemijskem društvu in Sekcija za katalizo pri Avstrijskem kemijskem društvu, v tesnem sodelovanju s kongresnim oddelkom Cankarjevega doma.

Kongres predstavlja najpomembnejši dogodek v Evropi za akademsko in raziskovalno sfero ter gospodarske družbe, ki delujejo na področju katalize. Pričakujejo več kot 1500 udeležencev, kar bo prineslo izjemno priložnost za izmenjavo znanj, mreženje in predstavitev najnovejših dosežkov na tem področju.

Potrditev kandidature je pomemben dosežek za Slovenijo, saj bo EuropaCat 2027 kongres največji dogodek te vrste na področju kemije, ki ga bo država gostila. Organizatorji so prepričani, da bo kongres izjemno prispeval k razvoju znanosti in tehnologije v regiji ter okrepil mednarodni ugled Slovenije kot središča vrhunskih raziskav.

“Zelo smo veseli in ponosni, da smo uspeli pridobiti organizacijo tako pomembnega dogodka. To je priznanje našemu delu in prizadevanjem na področju katalize,” je povedal Albin Pintar, predsednik Sekcije za katalizo pri Slovenskem kemijskem društvu.

EuropaCat 2027 kongres bo priložnost za povezovanje raziskovalcev in strokovnjakov ter za promocijo najnovejših znanstvenih dosežkov, ki bodo pripomogli k nadaljnjemu razvoju katalize in njenih aplikacij na različnih industrijskih področjih, pridobivanju energije ter varovanju okolja.

Na fotografiji z leve proti desni: Albin Pintar, Nataša Novak Tušar in Günther Rupprechter