Podelili smo nagrade in priznanja Slovenskega kemijskega društva

Slovensko kemijsko društvo z veseljem in ponosom sporoča, da je letos prvič podelilo stanovske nagrade in priznanja, s katerimi želimo nagraditi izjemne dosežke kemikov na različnih področjih znanstvenega, pedagoškega in gospodarskega dela. Te nagrade predstavljajo priznanje za prispevek posameznikov in skupin k napredku kemije v Sloveniji ter spodbudo za nadaljnji razvoj stroke.
Podelitev je potekala v sredo, 18.9.2024, v Portorožu v okviru konference Slovenski kemijski dnevi 2024, ki je letos obeležila 30 let. Konference se vsako leto udeleži okrog 300 udeležencev iz Slovenije in tujine, letos smo zabeležili goste iz 12 držav.
Na slovesnosti smo podelili štiri prestižne nagrade:
• Nagrado za mlade kemike in kemijske inženirje na znanstvenem in pedagoškem področju je prejel dr. Matej Huš za svoje izjemno delo na področju raziskav ter za pomemben prispevek k razvoju kemijske izobrazbe mladih.
• Nagrado za mlade kemike in kemijske inženirje na gospodarskem področju je prejel dr. Martin Ocepek, ki se je izkazal z inovativnostjo in naprednim delom v kemijski industriji.
• Nagrado za vrhunski dosežek na gospodarskem področju je prejela skupina iz Leka- dr. Rok Grahek, dr. Miha Drev, dr. Borut Zupančič, Matej Ošlaj, Andrej Bastarda, dr. Andrej Kocijan in dr. Zdenko Časar, ki je s svojim delom Določitev mehanizma razkroja N-nitrozo-hidroklortiazida pomembno prispevala k razvoju in uvedbi inovacij, ki imajo velik pomen tako za gospodarstvo kot za družbo nasploh.
• Nagrado za življenjsko delo na gospodarskem področju je prejel dr. Silvo Zupančič za svoj dolgoletni prispevek k razvoju kemijske industrije v Sloveniji ter za svojo vlogo mentorja in voditelja v tej pomembni panogi.
Zahvaljujemo se pokroviteljem stanovskih nagrad: Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologije Univerze v Ljubljani, Združenju kemijske industrije GZS in podjetjem Kansai Helios Slovenija, Labtim d.o.o. in Merck d.o.o.
Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!
Dr. Silvo Zupančič